Hlavné jedlo.
Bryndzové krúpy.
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 75 minút.
Potrebujeme: 500g jačmených krúp, 200g údenej slaniny, 2 cibule, 1PL mletej červenej papriky, 1,5 vody alebo vývaru, 250-500g bryndze, čerstvá pažítka, soľ, masť alebo olej
Postup: V hrnci pomaly vytopíme nadrobno nakrájanú slaninu. Vyberieme ju z...
Zeleninové guličky
Potrebujeme: 100 g mrkvy, 100 g zeleru, 2 cm zázvoru, 1 strúčik cesnaku, 200 g tofu, 100 g póru, 1 cibuľa, zväzok petržlenovej vňate, soľ, korenie, mleté chilli, 250 g bieleho jogurtu, 1 lyžička medu, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL olivového oleja, pažítka alebo kôpor
Nastrúhame najemno 100 g mrkvy,...
Pikantný cícer.
Prekvapivo vynikajúca variácia na cícerovú tému.
Potrebujeme: 180 g cíceru, 2 PL oleja, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL drvenej rascy, 300 g zemiakov, čerstvo pomleté korenie, soľ, 30 g mandlí a 30 g hrozienok
180 g cíceru namočíme cez noc do studenej vody, na druhý deň scedíme, prepláchneme a...
Ratatouille (Vegan)
Ratatouille tentokrát bez paprík, pretože sa to bez nich kľudne zaobíde.
Potrebujeme: 1 baklažán, soľ, 3 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 2 cibule, 2 malé cukety, 8 paradajok, pohár čiernych olív, čerstvá bazalka
Väčší baklažán nakrájame na centimetrové plátky, z oboch strán ho osolíme a...
Rizoto od Richarda Bacha
Čítali ste knihu Richarda Bacha "Útěky v bezpečí" ? Dostala som sa k nej tesne po nežnej revolúcii a dostať čerstvý zázvor v naších obchodoch bolo vtedy ešte nemožné. Vlastne ja som sa práve tejto knihe dozvedela, že zázvor sa dá konzumovať aj v inej forme, než v tej sušenej. Predstavovala som si...
Quinoa s cviklou a s fetou.
Pre 2 osoby: 1 šalotka, 1 PL olivového oleja, 1 vetvička čerstvého tymiánu, 1 veľká cvikla, 1 hrnček (200 ml) quinoy, asi 500 ml zeleninového vývaru, 100 g syra feta, petržlenová vňať na ozdobenie, soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
V horúcej panvici opečieme na oleji nadrobno nakrájanú šalotku....
Opekané cesnakovo-zemiakové gnocchi.
Suroviny (2 porcie): 3 ks menších uvarených zemiakov, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL oregana, 1 ČL sušenej bazalky, čierne korenie, 1 ks vajce, 1/2 ČL soli, 100 - 125g celozrnnej múky, olivový olej
Postup: V miske rozpučíme zemiaky, pridáme vajce, roztlačený cesnak, soľ, koreniny a dobre premiešame,...
Zemiakové placky starej mamy trochu inak.
Suroviny (5ks): 5ks ošúpaných zemiakov, 5 PL celozrnnej múky, 1 ks cibule, 1 ČL soli, 2 ČL majoránky, 1/2 ČL čierneho korenia, 1 ČL mletej rasce, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 vajce, 1 ks bielok, 1/4 šálky olivového oleja.
Postup: Rúru predhrejeme na 200C. Plech vyložíme papierom na pečenie, ktorý...
Špenátové placky s chia semienkami.
Potrebujeme: 2 PL chia semienok, 200 ml vody, 2 hrste čerstvého špenátu, soľ, 4 PL bio celozrnnej špaldovej hladkej múky, tvaroh, 2 PL javorového sirupu, 2 jablká
Semienka chia zmiešame s polovičným objemom vody a necháme odpočinúť asi 5 minút. Chia absorbujú vodu a vytvoria gél. Špenát dobre...
Chrumkavé baklažánové nugetky.
Suroviny: 1 olúpaný baklažán, vajce, 50g pomletých orechov, kajenské korenie, soľ
Postup prípravy: Baklažán si ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska cca 2-3 cm hrubé, ktoré následne prekrojíme ešte na polovicu. V hlbokej miske rozbijeme vajce, osolíme, vymiešame metličkami, pridáme kúsky...