Menu.
Cviklovo-pohánkový obed.
Cvikla na karí.
Potrebujeme: 2 stredne veľké cvikle, 1 väčšiu cibuľu, 1 PL oleja, 1/4 ČL kurkumy, 1/2 ČL karí korenia, 150 až 200 ml kokosového mlieka, soľ
Surovú cviklu umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme do sklovita na oleji. Potom vložíme cviklu, trocha...
Regeneračný obed 5.
Reďkový šalát.
štipka morskej soli a čerstvo zomletého korenia, 1 PL ovocného octu, 1 PL slnečnicového oleja, 2 červené reďkovky, 1/2 cibule, 1 ČL pažítky
Soľ, korenie a ocot miešame dovtedy, kým sa soľ nerozpustí. Potom primiešame olej. Reďkovku dôkladne umyjeme kefkou a odrežeme korene,...
Regeneračný obed 4.
Zeler nasurovo. (Viď šaláty)
Ovsené fašírky.
3-4 PL plnotučného mlieka, 4 PL polohrubých ovsených otrúb, 1/2 cibule, 1-2 ČL olivového oleja, 1 žĺtko, 2 ČL nízkotučného tvarohu, štipka koriandra a fenikla, morskej soli a ligurčeka, 1 bielok
Mlieko zohrejeme, nasypeme doň otruby a odstavíme....
Menu 11. (Vegetariánske)
Pikantná polievka s cícerom:
1 plechovka sterilizovaného cícera, 1 červená paprika, 1 žltá paprika, 1 zelená paprika, 2 menšie cukiny, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL paradajkového pretlaku, 1 ČL sušeného koriandra, štipka šafranu, 1 čili paprička, 3 PL oleja, soľ
Papriky prekrojíme...
Menu 10.
Kalerábový prívarok.
1 kaleráb, 4PL zeleninového bujónu alebo vody, štipka bylinkovej soli a drožďových vločiek, 1 PL kyslej smotany, 1 PL pažítky
Jemné kalerábové lístky odrežeme, umyjeme, posekáme nadrobno a odložíme. Kaleráb ošúpeme, rozštvrtíme, pokrájame na tenké plátky a 10 minút dusíme...
Menu 9 (vegetariánske).
Paprikové struky plnené špenátom: ovos (alebo špalda), soľ, červená paprika, paradajky, jarnú cibuľku, 2PL masla (ghí), nastrúhané mandle, mrazený špenát, muškátový oriešok, nastrúhaný syr,tuk
Ovos varíme v 1/2l osolenej vody na miernom ohni asi 30 min. Papriku umyjeme, rozpolíme, očistíme a v...
Menu 8. (indické)
Zemiaky v kokosovom mlieku: 3 väčšie v šupke uvarené zemiaky, 1 veľká cibuľa, štipka kurkumy, štipka čerstvo zomletého čierneho korenia, 1/4 ČL chilli korenia, 50 ml kokosového mlieka, soľ, olej, hrsť koriandrovej (petržlenovej) vňate.
Nadrobno nakrájanú cibuľu usmažíme na oleji, pridáme...
Menu 7.
Červená šošovica so zeleninou: (pre 4 osoby) 250 g červenej šošovice, 500 g brokolice, 150 g šampiňónov, 2 cibule, 2 PL ghí masla, 2 klinčeky, 3 zrnká nového korenia, 1 bobkový list, 1/2 l zeleninového vývaru, soľ, čierne korenie, 2 PL petržlenovej vňate.
Šošovicu dáme do sita, prelejeme...
Menu 6.
Celozrnné špagety so zeleninou: špagety uvaríme, scedíme a odložíme na teplé miesto. Na 1PL ghí masla si upražíme cibuľu s cesnakom, pridáme hrášok s mrkvou a krátko podusíme. Jemne osolíme (prípadne okoreníme). Zmiešame so špagetami a podávame s parmezánom.
Šalát z kyslej kapusty a cvikly:...
Menu 5.
Neapolská naturálna ryža: 1/2 cibule, 1 PL olivového oleja, 30 g (1 dcl) naturálnej ryže, 2,5 dcl zeleninového vývaru, alebo len vody, štipka cesnakového prášku a sušenej bazalky, 1 bobkový list, 2 klinčeky, 2-3 olivy
Cibuľu ošúpeme, pokrájame nadrobno a udusíme na oleji. Ryžu umyjeme, pridáme...